
Ziedošā Portugāles sala – ceļojums uz Madeiru
Kādēļ doties ceļojumā uz Madeiru?

Madeira – viena no skaistākajām un dažādākajām Atlantijas okeāna pērlēm. To pavisam droši var apgalvot par vienu no Portugāles skaistākajām salām. Tā ir lielākā un iecienītākā arhipelāga sala, šeit atrodas otra no augstākajām jūras klintīm pasaulē un augstākā – Eiropā: Cabo Girao (Kabu Žirau). Tās augstums ir 580m v.j.l. un ir viena no iecienītākajiem apskates punktiem Madeirā. Salas augstākais punkts ir Pico Ruivo – 1862 m.v.j.l. un to var sasniegt tikai ar kājām. Madeira ir vieno no Portugāles tūrisma mekām, tāpēc ceļojumi uz to ir īpaši iecienīti. Šeit ik gadu ierodas 10x vairāk tūristu kā šeit ikdienā dzīvo vietējie iedzīvotāji. Un ikviens, kam ir bijusi tā iespēja šeit būt, saprot kāpēc ik gadu ierodas tik daudz tūristu.
Tomēr, ja būsiet apskatījuši tikai Cabo Girao, Pico Ruivo un salas galvaspilsētu Funšalu, būsiet daudz ko zaudējuši. Starp citu – pie Cabo Girao ir izveidots speciāls stikla izvirzījums, kurš sniedzas pāri klints malai un tā apmeklētājiem nodrošina elpu aizraujošus dabas skatus un sajūtas, savukārt Picio Ruivo ir “pastaiga virs mākoņiem”.
Kas Madeirā tik īpašs?
- Skaistais subtropu klimats patīkamus laikapstākļus nodrošina visu gadu
- Sala ir zaļa, šeit zied puķes, krūmi un piekrastes ainavas mijas ar iespaidīgiem klinšu skatiem
- Madeirā ir daudz pārgājienu iespēju kalnu un dabas skaistuma cienītājiem
- Šeit, tāpat kā kontinentālajā Portugālē, ir gardi un interesanti ēdieni
- Madeirā ražo gardus vīnus un dažādus liķierus
- No suvenīriem, populāri ir salā darbinātie izšuvumi un mežģīnes
Madeira ir aptuveni 56 km gara un 20 km plata Portugālei piederoša sala Atlantijas okeānā. Tā atrodas aptuveni 1000 km uz dienvidrietumiem no Eiropas kontinenta krastiem un apmēram 600 km attālumā no Marokas.
Interesantākās Madeiras salas apskates vietas
Salas galvaspilsēta – Funšala
Funšala ir ļoti tipiska Portugāles pilsēta – rūtaina bruģa klātās ielas, ēkas ar flīžu zīmējumu fasādēm, promenāde gar ostu, krodziņi ar maziem galdiņiem kafijas baudīšanai, šauras ieliņas, suvenīru veikaliņi un ēkas ar sarkano dakstiņu klātiem jumtiem. Starp citu, Madeiras ostā mēdz piestāt daudz un dažādi lieli kruīza kuģi un ikdienā šeit zaigo daudz baltu un greznu jahtu buras.

Pavisam noteikti apskates vērts ir arī Funšalas tirgus. Šeit atrodams ir itin viss, ko uz salas iespējams izaudzēt vai noķert, tai skaitā, slavenie mazie Madeiras banāniņi un svaigas okeāna veltes.
Monte un Funšalas botāniskais dārzs


Camara do Lobos
Mazs zvejnieku ciematiņš 4 km uz rietumiem no Funšalas un ir lielisks pieturas punkts pa ceļam uz Cabo Girao. Šeit var nokļūt arī ar Madeiras sabiedrisko transportu. Piejūras zivju restorāni ir īpaši uzrunājoši. Camara do Lobos ciemats kļuva slavens, Vinstons Čērčils šeit dažus mēnešus gleznoja jūras un ainavas.
Citas atpūtas, izklaides un kulinārās iespējas Madeirā
Madeiras pludmales
Madeira noteikti nebūs pludmaļu Top5. Šeit ir daudz skaistu pludmaļu, tomēr, tā kā sala ir vulkāniska, tad pludmales atrodas lielākoties nepieejamās vietās un ir klātas ar oļiem vai akmeņiem.
Tomēr arī Madeirā ir pludmale, kas klāta ar smiltīm. Tā ir Chalheta (Kaleta pludmale). Šeit esošās smiltis ir atvestas no Marokas un Portugāles kontinentālās daļas. Salas galvaspilsētā, Funšalā, “smilšainākā pludmale” ir Praia Formosa, tomēr arī šeit ir maz smilšu un daudz oļu.
Citas peldvietas ir dabīgi izveidotie sālsūdens baseini piekrastē – šeit paisuma laikā ieplūst ūdens, radot baseinus ērtai peldei.
Pārgājieni gar Levadām un uz Pico Ruivo


Ieteikums abos pārgājienos izvēlēties ērtus apavus, jo takas var būt gan mitras un slidenas, gan akmeņainas un miglā tītas, kā arī noteikti paņemt līdzi kādu papildus jaku.
Madeiras ēdieni

Madeirā noteikti jānogaršo arī Bolo de caco: tradicionālā maize, kas ir gatavota no saldā kartupeļa. Visbiežāk to pasniedz jau kā uzkodu ar ķiploku sviestu vai grillētām gliemenēm. Zupu cienītājiem jāpagaršo vietējā tomātu un sīpolu zupa “Sopa de tomate e cebola” – tā ir viena no tradicionālākajām salas zupām. Iecienīti ir ne tikai gaļas un zivju ēdieni, bet arī dažādi deserti un augļi.
